address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

ECU congress 2024

by Martina Železná

O víkendu 23.- 25. února 2024 proběhl ve Vídni již tradiční Evropský cheerleadingový kongres, kterého se účastní zástupci evropských federací, členové odborných komisí a ECU Board. Letošní ročník svou účastí podpořili i zástupci International Cheerleading Union (dále jen “ICU”) v čele s Generálním sekretářem ICU, Karlem Olsonem.

Nejprve byla na naplněném programu jednání diskuse o budoucnosti a formě Evropské Cheerleadingové Ligy (ECL). Vizí do budoucna je postavit ECL výhradně pro taneční dvojice (bez týmových divizí). Od roku 2026 bude pro finále ECL (dvojic) probíhat samostatné Mistrovství Evropy Doubles oddělené od ME týmových kategorií.

Prezentován byl i elektronický systém ECU eScoring pro hodnocení soutěžních vystoupení odbornou porotou, který byl vyvinut pro European Cheer Union (dále jen “ECU”) v České republice. V současné době tento systém používá již 10 evropských zemí. Diskutovány byly i další možné směry rozvoje tohoto systému a použití na kontinentálních či dokonce i na  světových mistrovstvích.

Zástupci členských federací se shodli na potřebě aktualizovat databázi informací o jednotlivých členských zemí ECU, která bude obsahovat demografická data v oblasti cheerleadingu, kontakty na lokální výkonné výbory a předsedy komisí (zejména komisi porotců) a pod. Sběr dat proběhne v období Velikonoc 2024 prostřednictvím online dotazníku.

Zástupci International Cheerleadig Union (dále jen “ICU”) informovali přítomné o novinkách ze světa:

  • systém kvalifikace dvojic na The World Games, 
  • vrcholící přípravy Mistrovství světa, 
  • zákaz nástupů na soutěžní plochu v podobě organizované choreografie,
  • záměr zkrácení soutěžní choreografie na hudbu na maximálně 2 minuty,
  • představen byl nový program pro vzdělávání sportovců, který je součástí on-line edukačního portálu ICU 365,
  • proběhly ukázky nové soutěžní disciplíny cheerleadingu tzv. ”game day”, které se skládají z kombinace band song + cheer + chant.

Následovaly řízené workshopy na stanovená témata.

V neděli proběhlo jednání ECU Extended Boardu jehož součástí je i Prezidentka ČACH, Martina Marešová. Originální zápis z jednání bude zveřejněn na webu cheerunion.eu.

Následoval meeting ECU Middle Europe regionu (Rakousko, Švýcarsko, Německo, Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko) pod vedením Martiny Marešové. Diskutován byl zejména kalendář soutěží v sezoně 2024/25, spolupráce v oblasti výměny porotců a možných společných žádostí o Evropské granty.

Za Českou republiku se kongresu zúčastnily Martina Marešová (ECU Board member, Prezidentka ČACH), Jana Slavíková (Viceprezidentka ČACH), Michala Dostálová (Členka Prezidia ČACH) a Petra Žáková (ECU Rules Committee, PS Pravidla a bezpečnost ČACH).