address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Kondice dětí a její důležitost pro jejich vývoj

by Martina Železná Novinky

U všech věkových kategorií našich sportovců patří kondice mezi jedno z nejskloňovanějších slov celé sportovní přípravy. Fyzická zdatnost a připravenost sportovců hraje velkou roli v jejich připravenosti na výkon, ale i jako prevence zranění. Každý trenér by měl vědět, zda je sportovec připraven na danou aktivitu a je určitým způsobem za dítě zodpovědný. A nemluvíme samozřejmě jen o organizovaných sportovcích, neboť obecně by se děti a mládež měli aktivně hýbat alespoň hodinu denně. 

Zapojte do vašich tréninků cviky na zlepšení fyzické kondice jako je síla, rychlost, vytrvalost a flexibilita. Téměř každá sportovní aktivita může být považována za fyzickou přípravu – pokud se na ni děti těší a po skončení jim oči září radostí - pak budujete u dětí velmi důležitou emoční vazbu ke sportu. Zapomeňte na výsledky, výkonnost není priorita, soustřeďte se na vytvoření potřebného základu pro budoucí výsledky. 

Vytvořte si plán s ohledem na věkovou kategorii sportovců, stanovte si čeho chcete, aby Vaši sportovci dosáhli a společně na tom pracujte. Vyplatí se sestavit si vlastní systém hodnocení, ať víte, jak se děti zlepšují a co případně můžete udělat navíc či upravit. Naučte je aktivně odpočívat a mluvte s nimi o důležitosti kondice. A nejen s nimi, ideálně zapojte rodiče. Fyzická zdatnost dnešních dětí zaostává za kondicí, kterou měli ve srovnatelném věku oni. 

Bojujme společně proti důsledkům lockdownu, jako je ztráta hybnosti a obratnosti a předcházejme zraněním.

Autor článku: Michaela Rom Tisarová, členka Prezidia ČACH