address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Financování sportu v ČR

by Martina Železná Novinky

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na letošní rok, Česká republika bude v roce 2022 hospodařit s plánovaným schodkem ve výši 280 miliard Kč, což je o bezmála 100 miliard Kč méně, než kolik naplánovala předchozí vláda. Příslušný návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2022 schválila vláda ve středu 9. února 2022 a schválením Poslaneckou Sněmovnou bude ukončeno rozpočtové provizorium. Sněmovna v prvním čtení 18.2.2022 schválila hlasy vládní koalice základní parametry státního rozpočtu na letošní rok, tedy jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Původní vláda naplánovala letos utratit 1928 miliard Kč, nová vláda tento předpoklad snížila o 35 miliard. 

Ministerstvo financí ve své makroekonomické predikci odhaduje průměrný růst cen pro rok 2022 8,5%, v prvním čtvrtletí může dokonce atakovat 10%. Tedy jednoduše řečeno, pokud nedojde ke zvyšování cen, je vždy s ohledem na nárůst nákladů automaticky prodělečné.

Ze státního rozpočtu bylo do NSA na sport v roce 2021 uvolněno 6,981mld Kč, v září 2021 byl návrh státního rozpočtu na rok 2022 navrženo do sportu 5,921mld Kč, a nyní je to po škrtech nové vlády 4,6 mld Kč. Jedná se o 50% snížení. Mluvčí NSA Jakub Večerka oznámil, že se aktuální škrty ve výši 1,3 miliardy týkají zejména investičních dotačních výzev. To ovšem může znamenat méně peněz do sportovních zařízení a se stále rostoucími cenami energií i navýšení sazeb za pronájmy.

"Snahou NSA je sportovní prostředí odpolitizovat, zaměřit se hlavně na sport jako celek a přinést vizi pro sport do budoucna. Nejen sportovní prostředí si uvědomuje, že je nutné se zaměřit na sport dětí v mateřských školách a prvním stupni základních škol. Dlouhodobým cílem NSA je přímá podpora klubů a to jak přes dotační program Můj Klub, ale i přes podporu kraje nebo města. S ohledem na aktuální ekonomickou situaci nejen v České republice, ale v celé Evropě je důležité zajistit své organizaci vícezdrojové financování."

Autor článku: Michaela Rom Tisarová, členka Prezidia ČACH