address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

MISTROVSTVÍ SVĚTA V CHEERLEADINGU 2024: MEZINÁRODNÍ CHEER UNION (ICU) OSLAVUJE 20 LET

by Martina Železná Novinky

Mezinárodní cheerleadingová unie (International Cheer Union, dále jen „ICU“) oslaví v dubnu 20 let své existence. Oslavy proběhnou při příležitosti každoročního Mistrovství světa a Mistrovství světa Juniorů v cheerleadingu. Světové klání se bude konat v termínu od 24. do 26. dubna 2024 na komplexu ESPN Wide World of Sports v letovisku Walt Disney World® poblíž Orlanda na Floridě, USA. Většina oslav a soutěžních divizí se bude konat v Advent Health Arena, první sportovní hale na světě postavené výhradně pro cheerleadingové události.

Na letošní MS se očekává účast více než 70 zemí. Českou republiku bude reprezentovat dvojice Denisa Palivcová a Anna Korienieva, pod vedením Jolany Šmídové z klubu POWER Cheerleaders v kategorii Pom Doubles.

K účasti na ICU Cupu, určenému pro soutěž klubů na světové úrovni se kvalifikovaly Lady Eagles z klubu Prague Eagles Cheerleaders.

Na IASF Worlds allstartové soutěži probíhající souběžně v termínu MS letos již podruhé v řadě vystoupí český klub Join New Spirit Allstars, tentokrát v čistě ženském seskupení JNS Phoenix.

Přímý přenos MS bude streamován prostřednictvím Olympic Channel od zahajovací ceremonie a emotivního průvodu, který se bude konat ve středu 24. dubna až po zakončení finálovým kolem soutěže v pátek 26. dubna. Hlavním tahákem 3denní události budou bezesporu divize Premier CO-ED a ALL GIRL. Obě divize v roce 2023 ovládlo USA. Letos budou ohajovat v těžké konkurenci favoritů z Finska, Norska, Čínské Taipei a Německa apod.

S rostoucím zájmem o cheerleading na všech kontinentech se očekává, že se tento seznam bude rozšiřovat. International Cheer Uion byla založena s cílem pozitivně rozvíjet cheerleading po celém světě. Sestává z 119 národních cheerleadingových federací a přes 10 milionů sportovců. ICU je světový řídící orgán, který organizuje Mistrovství světa, Světové poháry, kontinentální a regionální mistrovství, a také reguluje sport poskytováním vzdělávacích programů a tréninků pro všechny sportovce, trenéry a funkcionáře.

Původně založená v roce 2004, Mezinárodní cheerleadingová unie (ICU) začala svou cestu k uznání jako globální sport v roce 2010, kdy poprvé požádala o uznání Mezinárodním olympijským výborem (dále jen „MOV“). Dočasné uznání bylo poprvé uděleno v roce 2016 a poté dne 20. července 2021 obdržela ICU plné uznání MOV, což jí umožňuje účast na olympijských hrách a všech dalších olympijských „multisportovních“ hrách v budoucnosti.

Propagační sestřihy z předchozích soutěží a představení mistrovství světa naleznete zde.

Další informace o ICU a členských federacích naleznete na webových stránkách 

Živý přenos Mistrovství světa ICU 2024 můžete sledovat na Olympic Channel od zahájení ceremonií ve 19:00 EDT, USA, 24. dubna 2024; pokračující soutěž bude živě vysílána 25. a 26. dubna ZDE.