address-cardangle-downangle-upbankenvelopefacebook-ffacebook-officialfile-archive-ofile-audio-ofile-code-ofile-excel-ofile-image-ofile-movie-ofile-ofile-pdf-ofile-photo-ofile-picture-ofile-powerpoint-ofile-sound-ofile-text-ofile-textfile-video-ofile-word-ofile-zip-ofilefiles-oglobegraduation-capinfo-circleinstagramlinkmap-marker-altmap-markerphonestartrophytwitter-squarevimeo-squarewindow-closeyoutube-squarezonerama

Dvojice Doubles Pom z Rakovníka reprezentovala ČR na Mistrovství světa cheerleadigu 2024 v USA

by Martina Železná

Mistrovství světa v cheerleadingu, pořádané oficiální mezinárodní organizací International Cheer Union, se koná každoročně v dubnu v USA na Floridě poblíž Orlanda. Z České republiky se letos kvalifikovala dvojice Denisa Palivcová a Anna Korienieva, pod vedením Jolany Šmídové z klubu POWER Cheerleaders. Dívky reprezentovaly ČR na ICU World Championships v hlavní věkové kategorii v disciplíně Pom Doubles. Jedná se o prestižní disciplínu, která bude od roku 2025 součástí programu Světových her (The World Games).

Česká republika měla své zastoupení v této taneční Doubles Pom disciplíně na MS vůbec poprvé v historii. Jedním z důvodů je dosavadní zaměření většiny českých klubů na akrobatickou větev cheerleadingu, které obsahuje pro cheerleading typické pyramidy, akrobacii na zemi i ve vzduchu a tradiční pokřik. Naopak taneční cheerleadingové disciplíny se vyznačují charakteristickými rychlými a pevnými pohyby rukou, prací s pom-pomy (barevné třásně), tanečními a technickými prvky baletu, jako jsou například skoky a piruety.

Dvojice z Rakovníka na MS předvedla kvalitní svižnou taneční sestavu plnou originálních prvků. Ve světové konkurenci však tato nová dvojice do finálové desítky nepostoupila. Z MS si přiváží konečné 19. místo. Medailové pozice obsadily dvojice z Japonska (zlato), USA (stříbro) a Mexika (bronz).

Děkujeme dvojici tanečnic a celému realizačnímu týmu za skvělou reprezentaci ČR na MS 2024. Těšíme se na vaší exhibici před domácím publikem na Mistrovství ČR!